• Home
  • Verslagen
  • Reisverslagen

De verkenning op de Spartathlon van 2013

De naam Spartathlon is een samentrekking van twee Griekse woorden voor de historische stad ‘Sparta’ en ‘heldendaad/knap stuk werk’. In de hoofdletters van het cyrillische schrift wordt Spartathlon voor ons nog wel enigszins herkenbaar geschreven als ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Op talloze bewegwijzeringsborden aan het parcours van de Spartathlon staat dit ook in dit schrift aangegeven. Wat is dan de heldendaad die ten grondslag ligt aan de sinds 1983 gehouden loop?

Prachtige rondreis in Oman rond de marathon van Dubai

De plaatsen waar marathons worden gehouden, worden steeds talrijker. Waar ook ter wereld, vrijwel elk land organiseert tegenwoordig wel een of meer marathons. Dat heeft grote voordelen. Zo wordt het steeds makkelijker om een marathon te koppelen aan een enerverende vakantie in verre oorden. Dubai is een zo’n marathonbestemming. Deze marathon leent zich perfect om te combineren met een meerdaags bezoek aan Dubai zelf, en ook met een bezoek aan de omringende landen in de Golfregio. Oud-Road Runner Hans en ik besloten om dit te doen met een rondreis door Oman. Dat was een gouden zet vol met verrassingen. Het Arabische schiereiland is voor het overgrote deel (ca 95%) een zandbak, behalve het uiterste oosten daarvan. Daar zijn naast woestijnen ook wadi’s (al of niet droge rivierbeddingen), palmboombossen, bergen en fjorden in Musandam, aan de ingang van de Perzische Golf). Dit afwisselende landschap ligt in Oman. Voordat we op pad gingen hadden we al in grote lijnen ons plan getrokken. Het zou een rondreis door Oman worden met een zo groot mogelijke afwisseling van cultuur, natuur, historie en sport. Het verslag van de marathon van Dubai vindt u onder de hyperlink.

De Olympische marathon van Londen 2012: Hakuna Matata

Dat ik iets met marathons heb, is inmiddels deze of gene wel duidelijk geworden. Het is een uit de hand gelopen hobby geworden, maar erg leuk! Voor mij is het ook een sport geworden om ondanks de uitdijende marathonverzameling toch steeds weer iets nieuws uit te proberen of iets nieuws te beleven. En wat is er mooier dan eens deelgenoot te zijn van de sfeer bij en de verhandelingen op een Olympische marathon? Dit onderdeel is toch wel het koningsnummer op de Olympische Spelen en wordt -net als het smakelijkste lekkernij- tot het laatst bewaard. De Olympische Zomerspelen in Londen waren op een steenworp afstand en deze marathoncrack kon het daarom niet nalaten om eens te gaan buurten in ‘dat eeuwige eiland voor onze kust’.

Onvergetelijk mooie ervaringen in de Witte Woestijn na een revanche op de Pharaonic Run

Voorwoord

Bij sommige looptrips gebeuren er dingen waardoor een herhaalbezoek nodig is om iets recht te zetten. Zo ook bij de 100 km van de Pharaonic Run van El Fayoum naar Caïro. In 2010 had ik geprobeerd om deze loop te volbrengen maar door omstandigheden kon ik dat jaar niet de volle afstand afleggen, maar moest ik uitstappen op de 75 km. Mijn lichaam was door een meerdaags slaaptekort en door de hoge temperaturen (27 graden) uitgeput en kon niet meer tot prestaties komen. Dan kun je slechts één beslissing nemen hoe jammer en moeilijk dat ook is. Ik nam mijn verlies maar nam me direct voor om mezelf het volgende jaar te revancheren. Inmiddels zijn we een bewogen jaar verder en ben ik weer in Caïro en zit ik weer in het hetzelfde Horus House Hotel op het rustige eiland Zamalek om m’n ervaringen gedurende deze reistrip op m’n notebook -inmiddels een ouwe trouwe metgezel op m’n loopreizen- vast te leggen.

De Two Oceans Run: een fraaie ultraloop over het Kaapse Schiereiland

Zuid-Afrika een fascinerend en intrigerend land geheel aan de onderzijde van het grote continent Afrika, wat moet je je daarbij voorstellen? Vanuit m’n reisgids, info vanuit diverse nieuwsmedia en verhalen van collega’s had bij mij zich wel een zeker beeld gevormd, maar of dat beeld wel zuiver en compleet was, viel nog te bezien. Niets is beter dan de situatie met eigen ogen te beschouwen. Wat je dan hoort en ziet, is immers ongefilterd. De Two Oceans Run -een relatief korte ultraloop van 56 km die volgens de info van de marathonorganisatie deels langs de kustlijnen van de Indische en Atlantisch Oceaan loopt-, vormde voor mij de perfecte aanleiding om met dit mooie land kennis te maken. Het loop/reisverslag van deze memorabele looptrip is vrij uitgebreid. Degene die snel via foto's wil kennisnemen van de belevenissen kan dit doen via de volgende hyperlinks: Link naar foto-album Two Oceans Run en Link naar foto-album Zuid-Afrikareis 2010

Meer artikelen...

  • 1
  • 2